Az ülést berekesztem

2019. március 28. 11:38 - attilamassage

Sokat hallani arról, hogy az ülés milyen rossz dolog, lehet a saját bőrödön érzed. Megpróbálod edzéssel kompenzálni a rossz hatását, de csak nem érzed jobban magad, vagy nem múlik a fájdalom.

 

Megpróbálom nagy vonalakban elmondani mi történik, hátha jobban megérted mit kellene tenned.

 

Egy hét 168óra, ha napi 8óra alvással számolok az 56 óra. Persze van akinél ez is kevesebb.

Tehát 112 órát vagy ébren. Mondjuk 2x-3x edzel, az legyen 3-4 óra mozgás. Amíg kocsihoz buszhoz sétálsz, vagy munkába mész legyen 10 óra. Szóval amit kb lábon töltesz legyen heti 20 óra. 128-20-3= 92 óra hetente amiből 40 órát  munkával, a többit üléssel, fekvéssel, mozgás szegényen, egyoldalú mozgással töltünk (ha ülőmunkát végzel, akkor ennek nagy részét ülve) Szorozd fel hónapokkal, évekkel. És akkor azt mondod egy rossz mozdulat miatt fáj. Biztos ez? Lehet ez picit túlzó, és rád nem igaz, de hidd el sokan magukra ismernek.

 

De mi a baj az üléssel?

 

Nem konkrétan az üléssel van a baj, hanem az így töltött rengeteg idővel.

 

Mi emberek mozgásra ,,készültünk”. Több ezer, tízezer évvel ezelőtt nem volt választása az ősembernek. Ha enni akart menni kellett, kúszni, mászni, guggolni, ásni, vadászni, ugrani.

Gyalogolt ha valahova mennie kellett. Ha az asszonya veszekedett vele, elfutott. Szóval sokat futott :). De ez így alakult ki, így jó, így működik rendben az emberi gépezet. Ez a rendeltetésszerű használat.

 

Most gondolhatod, hogy: de már nem vagyunk ősemberek régóta, meg hogy dédapámnak se fájt a háta, pedig volt

széke. Jogos. Csak a tested most is olyan, mint az ősemberé. Dédapád pedig nem sokat ült a széken. Valószínű sokat dolgozott, fizikai munkát is végzett, a ház körül is dolgozott, gyalog vagy biciklivel járt munkába. Egyszóval sokkal többet mozgott.

Kb az elmúlt 30-50évben lettünk ilyen világi kényelmesek. Munkában, közlekedésben, szabadidőben. Már gyerekkorban elkezdjük ezt.

Erre az evolúció nem tudott még reagálni, se a testünk. Ezért egyre több a mozgásszervi probléma.

 

De mi történik ilyenkor?

 

Üléskor nincs tartásunk. Hátra dőlünk, oldalra, vagy félig fekszünk, de véletlenül se úgy ahogy az a testünknek ideális lenne. Legtöbbször görnyedve ülünk, vállunk előre esik, fejünk lóg.

 

Ismerős?

work-2005640_1920.jpg

 

Gerincünk mindig stabilitásra törekszik, fiziológiás, természetes tartásában képes a legnagyobb teherbírásra, legkisebb munkával.

Ha ezt mi nem adjuk meg neki, ő megoldja magának. Elkezdi stabilizálni a helyzetét akár ebben a görbült testartásban is.

 

Ülés közben izmaid használaton kívül vannak a csípődben, a lábaidban.Romlik a keringés.

Kikapcsol a farizmod. Ezzel a lépéssel a medencéd irányítása is kicsúszik a kezedből, törzsizmaiddal kellene támasztanod, segítened a gerinced stabilizálását. Ez fárasztó, sőt sokunknak ezek az izmai gyengék, vagy inaktívak.

Jön a görnyedés. A fő taró izmok segítsége nélkül a környező izmoknak jobban kell dolgozni, aminek nem fognak örülni. A fájdalom pedig mégjobban feszíti őket. Te sem vagy vidám, ha a kollégád munkáját is te csinálod. Ördögi kör:)

back-pain-1911009_640.png

 

A fej előre lógása a nyaki csigolyákat terheli iszonyatosan. Trapéz felső része kezd merevedni, feszülni. Vállad előre esése húzza feszíti a rombusz és trapéz izmokat, mellizmok összehúzzák magukat. Ez egy idő után rögzül ebben a kellemetlen pózban,és nem tudod felvenni a természetes, helyes tartást. Beszűkülnek a mozgások, pl: a kezeddel már nem éred hátul a lapockád. Neked megy még?

 

Ilyenkor tud sok sérülést okozni, ha súlyzós edzéssel próbálod kompenzálni az ülést. Gondolj bele miért. Egy rossz, rögzült tartásban a vállad már képtelen az ő természetes mozgástartományában, síkjaiban, tengelyeiben,szögeiben dolgozni. Ezekben a rossz síkokban, tengelyekben te még kisebb-nagyobb súlyokkal edzed. Idő és súy kérdése a fájdalm megjelenése. Mintha egy nagyobb nyolcassal a biciklidben neki indulnál a balaton körül. Lehet hogy sikerül :)

 

Pár év fej lógatás közben kialakul a púp. Nem szép dolog, de a test így próbálja védeni a kiszolgáltatott helyzetbe került, óriási terhelés alatt lévő nyaki csigolyákat.

Hölgyek rémálma, pedig nem lenne olyan nehéz elkerülni. Monitort felemeled, a telefonod, tableted felemeled, és nem a fejed döntöd előre.

 

Ez az görnyedt pozíció kihatással lesz a légzésedre, a rekeszizom munkájára. Nem leszel képes szép nagy levegővételekre, hasi légzésre. Az apró légzések stressz üzenetet küldenek az agynak, ami tovább feszíti az izmaid. Elkezdi a tested a légzés segédizmait jobban használni, ami még tovább fesziti a nyaki szakaszt.

 

Rekeszizmod blokkolt mozgása kihatnak a belső szerveid működésére, helyzetére is. Elkezdenek előre lógni. Ez pl egy 2 kilós máj esetében szépen el tudja húzni azt a kötőszöveti struktúrát amiben ő függeszkedik, így annak többi részét is. A máj esetében ez a jobb karban, jobb vállban tud problámát okozni.

 

A görnyedt tartás, feszes, merev izomzat a felsőháti, nyaki szakaszon nyomást tudnak képezni az idegekre amik a karodba futnak, kezdődik egy bizsergés, zsibbadás, fájdalom akár.

 

Kialakulnak triggerpontok, amiknek szintén kisugárzó tüneteik, fájdalmaik vannak.

 

Kötőszöveted állapotára ugyanolyan rossz hatással van a folyamatos rossz tartás. Ha nem mozog, nem hidratálódik, kiszárad, merevvé, rugalmatlaná, válik, rossz összenövések alakulnak ki, így sokkal sérülékenyebb lesz, akadályozza a mozgásod és fájdalmakat produkál.

 

Ez a folyamatos nagy feszültség, nagy húzóerő, nagy nyomás a nyaki szakaszon fejfájások, migrének okozói is lehetnek.

 

Ezt okozza fent.

De a derekadat sem kíméli.

 

Mivel a medencéd nem tudod rendezni a farizmok inaktivitása miatt, így fokozódik a nyomás a lumbális gerinc szakaszon, a porckorongok folyamatos nagy nyomás alá kerülnek.

A csípőhorpasz is elmerevedik, és nem fog lazulni felálláskor sem. Ez nehezíteni fogja a mozgásod, futásod. Még nagyobb erővel húzza a gerinced. Kialakulnak a derékfájdalmak, sérvek, ,,sérves fájdalmak, tünetek”.

 

Ennek ellentétje a túlfeszített tartás. Amikor nagyon katonásan hátrafeszíted magad, a feneked kitolva állsz. Ez ismét olyan terheket tesz a gerincedre, amiket nem kellene. Ugyanúgy túlterheli az ágyéki szakaszt, a felső háti szakaszt, cserébe más izmokat nem használ.

 

Azért nem kell pánikba, depresszióba esni. Lehet ezen változtatni.

 

Mit tehetsz?

 

A középutat kell megtalálni a tartásban.

Legegyszerübb ha felkeresel, egy gyógytornászt, egy mozgásszervi terapeutát aki segít rendezni a tartásod, meglátja a rossz mintákat.

 

Megszakítod az ülésed 30-40 percenként 2 percre, és mindig más testrészed átmozgatod.

 

Kevesebbet ülsz, többet gyalogolsz, lépcsőzöl, aktívabban töltöd a szabad időd.

 

Kilépsz a komfortzónádból, aktívabb életet èlsz.

 

Az én meglátásom az, hogy nincsen rossz tartás, csak amiben sok időt töltesz el.

 


anatomy-2328534_1920.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://attilamassage.blog.hu/api/trackback/id/tr4214721195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása