mozgásszervi fájdalom

2019. szeptember 25. 12:04 - attilamassage

A fájdalom alapvetően egy jó dolog. Tudom nehéz ebbe belegondolni, amikor fáj.

A túlélésünket biztosítja, vigyáz ránk. Jelez ha megsérültünk, jelez, ha valami nem működik rendeltetésszerűen, tehermentesít, amig megszereli magát a test. A fájdalomnak mindig van értelme. Ez egy figyelmeztetés, hogy valamit nem jól csinálsz, vagy valami nem jól működik. A fájdalmat produkálhatja izom, ízület és szövet működési zavara, de okozhatja az agy védekezése is.

Tegyük fel, hogy egy sérülés után, már helyrejött a karod, mégis fáj egy mozdulat, vagy nincs meg a teljes mozgástartománya. Ha az agyad nem enged egy mozgást, nem is fog menni. Ő a főnök.

De mi alapján dönthet így az agy?

 Lehet azért mert a fő információs csatornái közül valamelyik zavaros infót szolgáltat. Nem tiszta a kép, amiből a döntést hozni kell, biztonsági okból dönthet így.

Lehet rossz emlékekeket köt ahhoz a mozdulathoz, így inkább megakadályozza, nehogy újra rossz dolog történjen.

 Lehet, hogy betegség tudat vert gyökeret a tudatalattiban. A tudatalatti sokkal több infót dolgoz fel, mint amit mi tudatosan felfogunk.Lehet az orvosunk szörnyülködve nézte a képalkotó leleteit fejcsóválva, és mondta, hogy úristen, csoda hogy jár. Vagy, hogy műteni kellene.Még csak 1 véleményt hallottunk állapotunkról, de az azt ültette el, hogy nagyon betegek vagyunk. Az agyunk így is fogja a döntéseket hozni.

Így lehet például, hogy egy ember akinek 15 éve volt egy gerincsérve amit nem kellett műteni, mozgással helyrehoztak, a mai napig betegnek, sérvesnek tartja magát, nem emel, nem hajol előre, elmerevíti a derekát. Pedig a sérvének már nyoma sincs.

Nem mindig kapunk tiszta információt az állapotunkról. Kutatunk az interneten, a szomszédoktól, és ültetjük el magunkban is a betegség tudatot. Hiszen, ha Marinéninek fájt a háta a szomszédban és kiderült két sérve van, és nekem ugyanúgy fáj, akkor biztos nekem is. Vagy zsibbad a lábam és az internet azt írja biztos valami ideget nyom, úristen. Jöhet a gyors megoldás, a gyógyszer, injekció, műtét. Még betegebbnek érezzük magunkat, beigazolódik, hogy tényleg betegek vagyunk, tényleg rosszul vagyunk. Ezek sokszor csak tünetet kezelnek. 

 

Pedig sokszor a fájdalom és a szöveti elváltozás nincsenek összefüggésben, és a fájdalom nem mindig arányos a probléma nagyságával. Sokszor csak egy rossz tartás következménye, amin lehet javítani. egy állapot, nem betegség. Mozgás, gyógytorna kellene rá, nem gyógyszerek és tespedés.

 

Kopás, boltosulás, meszesedés a testünk használásának vele járója.

Biztos, hogy ha engem is megnéznénk, találnánk a háromból kettőt. Mégsem fáj semmim.

 Az agy egész nap, minden másodpercben azon dolgozik, hogy a bejövő infókból megállapítsa, mi történik a testben, a környezetben, és az egyensúlyt fenntartsa. Megnehezítjük a dolgát, mivel nem rendeltetés szerűen használjuk a testünket. Aztán nem értjük, ami velünk történik, miért fáj hirtelen, kétségbe esünk, megijedünk. Rosszabbnak hisszük az állapotunk, mint amilyen. Így elengedni a fájdalmat is nehezebb.

 Szerencsére az agy minden másodpercben alkalmazkodik a külső és belső változásokhoz, így jó ingerek adásával, a kívánt eredményt érhetjük el.

 

Érdemes az állapotodról több szakember véleményét kikérni, nem betegként tekinteni magadra, főleg ha mozgásszervi panaszod van.

 

Ami a legfontosabb, kérdezz rengeteget, töltsd a szabadidőd úgy hogy jól érezd magad, mozogj sokat, igyál sok vizet, ne aggódj a fájdalmad miatt.

www.attilamassage.hu

pain-1015574_640.jpg

 

Szólj hozzá!

Elfogadod a kihívást?

2019. június 17. 09:48 - attilamassage

Egyik kolléganőm egy hónapos kihívása ihlette ezt az írást, miszerint minden nap tegyél valamit az egészségedért.

Nem kellenek nagy dolgok, nem fél maratont kell futni, vagy több órát edzeni. Elég ha sétálsz munkába, vagy rollerezel, vagy iszol 2l vizet, vagy egészségesebb kaját eszel.

 

Sajnos azt látom, hogy sok embernek ez tényleg kihívás.

Pedig megéri hosszútávon gondolkodni, és minden nap dolgozni ezen.

 

Ezért leírom én mit teszek ezért:

 

A legfontosabb az elhatározás.

Már biztos említettem, hogy az idei egyik célom az, hogy rendbe rakjam magam.

Nincsenek nagy panaszaim, nincsenek fájdalmaim, de azért van egy-két dolog amin javítanom kell, hogy 70évesen is aktív és fájdalom nélkül élő kisöreg legyek.

 

Az egyik az étrend és a mozgás tudatosabb megszervezése az életemben.

Január óta, ahogy időm engedi, hetente 2-4 edzést csinálok. Egy thai boksz amire van időm, és 2-3 otthoni edzés ami rövidebb és inkább kardió jellegű (ugrókötél, kettlebell, kocogás, saját testsúlyos edzés). bicajjal járok dolgozni, így naponta egy 10km megvan, lift helyett lépcsőzés, 1-2 megálló villamos helyett séta.

Ha van időm 2 vendég között, vagy ne adj isten nem jön el valaki, akkor hengerezem a talpam, a testem többi részét, vagy flossinggal regenerálom magam, dolgozok a bokám stabilitásán.

 

Este film közben is lehet hengerezni, nyújtani.

 

Tudom nekem könnyű, sok eszközöm és időm van.

Ez részben igaz, eszközeim vannak. De azt te is könnyen megoldhatod. Szerencsére innen a Földről származnak, és nem bonyolult beszerezni őket.

 

Az idő. Hát igen. Ha hiszed ha nem, nekem is ugyanannyi van mint neked. 24 óra az én napom is. Nincsen sajnos szupermasszív anyagom amivel meggörbíteném a téridőt, hogy nekem lassabban teljen.

Igyekszem beosztani az időt. Munka, tanfolyamok, tanulás, család, edzés, önfejlesztés, énidő.

Nem mindig ugyanúgy megy, de csinálom.

Ez a lényeg, a kitartás.

 

Felkerestem egy szuper kolléganőm, aki gyógytornász, manuálterapeuta. Szerettem volna ha felméri az állapotom, magamat nehezen látom.

 

Szerencsére találtunk pár dolgot amin lehet dolgozni.

Van mit lazítani van mit erősíteni.

Kaptam is házit, amit naponta kell csinálnom. Ez is kb napi 15 perc.

 

Szóval szépen alakul a napi mozgás.

 

A másik fontos a táplálék és víz.

 

Vizet elvileg 10 testsúly kilónként kb. 4 decilitert kellene inni, plusz kávé és alkohol fogyasztás esetén, mindegyik mellé egy plusz pohár víz.

 

Nekem ez napi 4 liter. Durván hangzik:)

Ennyit inni is tudatosságot igényel.

Gondolom sokan most azt gondoljátok az rengeteg, és sokat kell wc-re járni, és amúgy is ennyi vizet lehetetlen.

Számolom, és akkor is iszom ha nem vagyok szomjas. Bármilyen hihetetlen jobban érzem magam ennyi víztől.

 

Az étkezésem eddig is elfogadható volt, cukor és liszt mentes. Figyelve a könnyű ételek bevitelére, jó minőségű szénhidrátokkal.

 

De három hete a vegán étrendre álltam át. Ez még friss, sok tapasztalatom nem tudom még leírni. Egyenlőre annyi, hogy sohasem vagyok éhes, még sincs kaja kóma, vagy túlzott telítettség, nincs nagy napi súly ingadozásom. 4 kilóval könnyebb lettem.

Meglátjuk.

 

Szóval egyik sem egy ördöngősség, nem nagy dolgok amiket csinálok magamért.

Inkább azt hiszem, hogy sok kicsi sokra megy.

Elosztom a napjaimban, a hetemben.

 

Ezt te is meg tudod csinálni, csak egy kis szervezés kérdése.

 

A tested mindent meghálál amit érte teszel.

 

Elfogadod a kihívást?

 

40_eves_2.jpg

Szólj hozzá!

Az ülést berekesztem

2019. március 28. 11:38 - attilamassage

Sokat hallani arról, hogy az ülés milyen rossz dolog, lehet a saját bőrödön érzed. Megpróbálod edzéssel kompenzálni a rossz hatását, de csak nem érzed jobban magad, vagy nem múlik a fájdalom.

 

Megpróbálom nagy vonalakban elmondani mi történik, hátha jobban megérted mit kellene tenned.

 

Egy hét 168óra, ha napi 8óra alvással számolok az 56 óra. Persze van akinél ez is kevesebb.

Tehát 112 órát vagy ébren. Mondjuk 2x-3x edzel, az legyen 3-4 óra mozgás. Amíg kocsihoz buszhoz sétálsz, vagy munkába mész legyen 10 óra. Szóval amit kb lábon töltesz legyen heti 20 óra. 128-20-3= 92 óra hetente amiből 40 órát  munkával, a többit üléssel, fekvéssel, mozgás szegényen, egyoldalú mozgással töltünk (ha ülőmunkát végzel, akkor ennek nagy részét ülve) Szorozd fel hónapokkal, évekkel. És akkor azt mondod egy rossz mozdulat miatt fáj. Biztos ez? Lehet ez picit túlzó, és rád nem igaz, de hidd el sokan magukra ismernek.

 

De mi a baj az üléssel?

 

Nem konkrétan az üléssel van a baj, hanem az így töltött rengeteg idővel.

 

Mi emberek mozgásra ,,készültünk”. Több ezer, tízezer évvel ezelőtt nem volt választása az ősembernek. Ha enni akart menni kellett, kúszni, mászni, guggolni, ásni, vadászni, ugrani.

Gyalogolt ha valahova mennie kellett. Ha az asszonya veszekedett vele, elfutott. Szóval sokat futott :). De ez így alakult ki, így jó, így működik rendben az emberi gépezet. Ez a rendeltetésszerű használat.

 

Most gondolhatod, hogy: de már nem vagyunk ősemberek régóta, meg hogy dédapámnak se fájt a háta, pedig volt

széke. Jogos. Csak a tested most is olyan, mint az ősemberé. Dédapád pedig nem sokat ült a széken. Valószínű sokat dolgozott, fizikai munkát is végzett, a ház körül is dolgozott, gyalog vagy biciklivel járt munkába. Egyszóval sokkal többet mozgott.

Kb az elmúlt 30-50évben lettünk ilyen világi kényelmesek. Munkában, közlekedésben, szabadidőben. Már gyerekkorban elkezdjük ezt.

Erre az evolúció nem tudott még reagálni, se a testünk. Ezért egyre több a mozgásszervi probléma.

 

De mi történik ilyenkor?

 

Üléskor nincs tartásunk. Hátra dőlünk, oldalra, vagy félig fekszünk, de véletlenül se úgy ahogy az a testünknek ideális lenne. Legtöbbször görnyedve ülünk, vállunk előre esik, fejünk lóg.

 

Ismerős?

work-2005640_1920.jpg

 

Gerincünk mindig stabilitásra törekszik, fiziológiás, természetes tartásában képes a legnagyobb teherbírásra, legkisebb munkával.

Ha ezt mi nem adjuk meg neki, ő megoldja magának. Elkezdi stabilizálni a helyzetét akár ebben a görbült testartásban is.

 

Ülés közben izmaid használaton kívül vannak a csípődben, a lábaidban.Romlik a keringés.

Kikapcsol a farizmod. Ezzel a lépéssel a medencéd irányítása is kicsúszik a kezedből, törzsizmaiddal kellene támasztanod, segítened a gerinced stabilizálását. Ez fárasztó, sőt sokunknak ezek az izmai gyengék, vagy inaktívak.

Jön a görnyedés. A fő taró izmok segítsége nélkül a környező izmoknak jobban kell dolgozni, aminek nem fognak örülni. A fájdalom pedig mégjobban feszíti őket. Te sem vagy vidám, ha a kollégád munkáját is te csinálod. Ördögi kör:)

back-pain-1911009_640.png

 

A fej előre lógása a nyaki csigolyákat terheli iszonyatosan. Trapéz felső része kezd merevedni, feszülni. Vállad előre esése húzza feszíti a rombusz és trapéz izmokat, mellizmok összehúzzák magukat. Ez egy idő után rögzül ebben a kellemetlen pózban,és nem tudod felvenni a természetes, helyes tartást. Beszűkülnek a mozgások, pl: a kezeddel már nem éred hátul a lapockád. Neked megy még?

 

Ilyenkor tud sok sérülést okozni, ha súlyzós edzéssel próbálod kompenzálni az ülést. Gondolj bele miért. Egy rossz, rögzült tartásban a vállad már képtelen az ő természetes mozgástartományában, síkjaiban, tengelyeiben,szögeiben dolgozni. Ezekben a rossz síkokban, tengelyekben te még kisebb-nagyobb súlyokkal edzed. Idő és súy kérdése a fájdalm megjelenése. Mintha egy nagyobb nyolcassal a biciklidben neki indulnál a balaton körül. Lehet hogy sikerül :)

 

Pár év fej lógatás közben kialakul a púp. Nem szép dolog, de a test így próbálja védeni a kiszolgáltatott helyzetbe került, óriási terhelés alatt lévő nyaki csigolyákat.

Hölgyek rémálma, pedig nem lenne olyan nehéz elkerülni. Monitort felemeled, a telefonod, tableted felemeled, és nem a fejed döntöd előre.

 

Ez az görnyedt pozíció kihatással lesz a légzésedre, a rekeszizom munkájára. Nem leszel képes szép nagy levegővételekre, hasi légzésre. Az apró légzések stressz üzenetet küldenek az agynak, ami tovább feszíti az izmaid. Elkezdi a tested a légzés segédizmait jobban használni, ami még tovább fesziti a nyaki szakaszt.

 

Rekeszizmod blokkolt mozgása kihatnak a belső szerveid működésére, helyzetére is. Elkezdenek előre lógni. Ez pl egy 2 kilós máj esetében szépen el tudja húzni azt a kötőszöveti struktúrát amiben ő függeszkedik, így annak többi részét is. A máj esetében ez a jobb karban, jobb vállban tud problámát okozni.

 

A görnyedt tartás, feszes, merev izomzat a felsőháti, nyaki szakaszon nyomást tudnak képezni az idegekre amik a karodba futnak, kezdődik egy bizsergés, zsibbadás, fájdalom akár.

 

Kialakulnak triggerpontok, amiknek szintén kisugárzó tüneteik, fájdalmaik vannak.

 

Kötőszöveted állapotára ugyanolyan rossz hatással van a folyamatos rossz tartás. Ha nem mozog, nem hidratálódik, kiszárad, merevvé, rugalmatlaná, válik, rossz összenövések alakulnak ki, így sokkal sérülékenyebb lesz, akadályozza a mozgásod és fájdalmakat produkál.

 

Ez a folyamatos nagy feszültség, nagy húzóerő, nagy nyomás a nyaki szakaszon fejfájások, migrének okozói is lehetnek.

 

Ezt okozza fent.

De a derekadat sem kíméli.

 

Mivel a medencéd nem tudod rendezni a farizmok inaktivitása miatt, így fokozódik a nyomás a lumbális gerinc szakaszon, a porckorongok folyamatos nagy nyomás alá kerülnek.

A csípőhorpasz is elmerevedik, és nem fog lazulni felálláskor sem. Ez nehezíteni fogja a mozgásod, futásod. Még nagyobb erővel húzza a gerinced. Kialakulnak a derékfájdalmak, sérvek, ,,sérves fájdalmak, tünetek”.

 

Ennek ellentétje a túlfeszített tartás. Amikor nagyon katonásan hátrafeszíted magad, a feneked kitolva állsz. Ez ismét olyan terheket tesz a gerincedre, amiket nem kellene. Ugyanúgy túlterheli az ágyéki szakaszt, a felső háti szakaszt, cserébe más izmokat nem használ.

 

Azért nem kell pánikba, depresszióba esni. Lehet ezen változtatni.

 

Mit tehetsz?

 

A középutat kell megtalálni a tartásban.

Legegyszerübb ha felkeresel, egy gyógytornászt, egy mozgásszervi terapeutát aki segít rendezni a tartásod, meglátja a rossz mintákat.

 

Megszakítod az ülésed 30-40 percenként 2 percre, és mindig más testrészed átmozgatod.

 

Kevesebbet ülsz, többet gyalogolsz, lépcsőzöl, aktívabban töltöd a szabad időd.

 

Kilépsz a komfortzónádból, aktívabb életet èlsz.

 

Az én meglátásom az, hogy nincsen rossz tartás, csak amiben sok időt töltesz el.

 


anatomy-2328534_1920.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Hogyan segít nekem a fascia tréning az edzésben?

2019. január 22. 12:53 - attilamassage

 

 

Már meséltem, hogy járok thai bokszra, heti kétszer. 

Nekem ez lett a tökéletes választás.

 

Fejleszti a mozgáskordinációmat és a mobilitásomat, amire nagy szükségem van, mivel a mozgásom olyan mint egy lavór víznek. 

A kondiról ne is beszéljünk. Kell az állóképesség fejlesztés is. Itt mindent megkapok, pluszban önvédelmet is tanulok, ha megtámadnának  az utcán vagy FDM közben. 

Van dolgom bőven, és az edzőnek is, mivel kemény bokasüllyedésem és lúdtalpam van. Nem egyszerű nekem egy lábujjhegyre állás sem, nemhogy abban rúgni. De dolgozunk rajta.

Edzésen kívül is igyekszem a gyenge pontjaimon dolgozni. Flossinggal és instabil felszínen is. Ezekről már sokat beszéltem, még fogok is. Most egy másik dologról mesélek, ami rengeteget segít nekem:

 

A fascia tréning 

Edzés közben az egyik nagy mumusom az ugrókötelezés volt. 33 éves vagyok és soha nem tudtam ugrókötelezni. Úgy éreztem genetikailag vagyok alkalmatlan rá. Mintha egy sérült mamut próbálna ugrálni. Így éreztem magam és így is nézhettem ki. Kb. egyet, kettőt tudtam ugrani és felakadtam a kötélben.

Nehéz egy merev lábbal elrugaszkodni a földtől. Próbálgattam, így is, úgy is. Szegény lábujjaimat szétvertem a kötéllel.

Nem adtam fel, mivel célom idénre a fogyás, a mozgás, a jó kondi, és ez az egyik alapja a tervemnek 

Ekkor beugrott a fascia tréningen tanult egyik fontos gyakorlat: a fascia szökdelés. Ez egy gyors, lábujjhegyen való pattogás, miközben a testünkbe tenzigritást, feszültséget viszünk.

 

És egyből 20 ugrás lett a kettőből. És nem döglöttem ki az elején, mivel mozgási energiát használtam, a kötőszövet segítségével csináltam. 

Egy hónap után, heti 2-3 ugrókötelezés után, már 10-12 háromperces menetet tudok így szökdelni. Aerob edzésnek tökéletes, kötőszöveti tréningnek szuper.

A saját bőrömön is érezhetem mennyire fontos a kötőszövet jó állapota, hogy tudja segíteni, vagy hátráltatni a mozgást.

 

 

A következő lépés a rúgások és ütések támogatása fascia tréninggel.

 

De hogyan is lehetséges ez?

 

Az izmot és a kötőszövetet nem lehet különválasztani. 

 

A fasciát is lehet edzeni, mivel reagál az ingerekre, idomul azokhoz. Tehát ha a megfelelő ingereket adjuk neki, a kívánt eredményt érjük el. 

 

Mi ez az eredmény?

 

Például nálam, hogy tudok szökdelni, lazább, mozgékonyabb a lábam.

Mi kellett hozzá? Olyan inger, aminek hatására a merev rugalmatlan szövetek rugalmasak lettek, nyújthatóbbak lettek, így javult az energia tárolási képességük, és könnyebb lett a mozgás. Zárójelben megjegyzem, hogy 3 hét rendszeres edzés után a csúnya visszereim is sokkal de sokkal szebbek lettek. 

 

Ez is a fascia tréning célja:

Javítani, fejleszteni a rugalmasságot, a rétegek elcsúszási képességét, energia tároló képességét, regenerálódó képességét, igy teljesítményt fokozni.

 

Ezek tudatában érdemes edzéseinket, nyújtásainkat, tornáinkat újragondolni, hogy mozgékony és fájdalommentes életünk lehessen sokáig.

 

Keress meg, és szívesen megmutatom neked a fascia tréninget. ⬇️⬇️

 

✉️ info@attilamassage.com

https://m.facebook.com/attilamassage/

 

img_4591_1262.jpeg

Szólj hozzá!

Legjobb barátom a henger

2018. december 05. 13:33 - attilamassage

A hengerezés kicsit olyan, mint a csajozás a tini fiúknak. Sokan ismeritek, fejben nagyon megy,sokan csináljátok is,  de nem biztos, hogy a jó technikával :)

Erről írnék pár gondolatot.

Váratlan fordulat következik, dobpergést kérek, a hengerrel a kötőszövetre vagyunk nagy hatással. Nem árt tudni mit csinálunk. 

A kötőszövetnek vannak felszínes és mélyebb rétegei. Tartalmaz vizet, sejtes elemeket, rostokat, cukormolekulákat, fehérjéket. Ezek zavartalan keringése nagyon fontos a szervezet számára. A szervezet víztartalmának a negyede a fasciában található. Ezért fontos, hogy sokat igyál (vizet, ne fröccsöt), különben kiszárad, összetapad a kötőszöveted, mint egy szivacs. A víz teszi lehetővé a sejt anyagcserét is. A fasciában hatszor annyi receptor van, mint az izmokban. Szóval a száraz, rugalmatlan, feszes fascia nyomja a receptorokat, amik ettől hibásan működnek, és fájdalmat produkálnak. Ezt teszi például a mozgásszegény életmód.

Itt jön a képbe az smr henger:

-képes oldani a kisebb összetapadásokat felületes fasciában

-növeli a kötőszövet rugalmasságát, ruganyosságát

-olyan receptorokat érhetünk el vele, amivel az izmok lazulását váltjuk ki

-szivacs effektus ( a hengerrel kipréseljük a kötőszövetből a ,,használt" folyadékot, így a helyére friss folyadék kerülhet, hogy újra rugalmas, egymáson jól elcsúszó szöveteteket kapjunk)

-keringést fokozunk vele, így segítjük a tápanyagellátást, bomlástermékek elszállítását, igy gyorsíthatjuk a regenációt, rehabilitációt

- bónuszként az egyensúlyérzéked is fejleszti

De ez neked miért jó?

Ha van egy hidratált, jól működő, egymáson jól elcsúszó kötőszöveted jó eséllyel megelőzöd a mozgásszervi panaszokat, fájdalmakat, sérüléseket. Gondolj például egy falevélre. Ha kiszárad, mennyivel sérülékenyebb, mennyivel könnyebben törik. Így működik a kötőszöveted is, ha kiszárad, vagy nem mozogsz eleget, egyoldalú munkavégzés tölti ki a napjaid, filcesedik, összetapad, és jön az áááúúúú, ez fáj. És kérdezed csodálkozva, hogy miért van ha igy csinálok akkor fáj?  Ezért jó ez Neked. Lehet otthon egy személyes regenerációs kézi készüléked. 

Használhatod  -megelőzésre

                        -fájdalmat okozó kiszáradt kötőszövet esetén

                        -mozgás beszűkülés esetén

                        -regeneráció segítésére

                        -lazításra

                        -bemelegítésre

Ne használd:   -betegen, lázasan

                        -trombózis veszélynél

                        -csontritkulásnál

                        -kezeltelen magasvérnyomásnál

                        -daganatos betegségeknél

                        -lágyrészeken

 

Fontos eldöntened mi a célod a hengerezéssel, mivel más a technikája egy bemelegítő hengerezésnek, és más egy lazító hengerezésnek.

Én most a lazító hengerezésről beszélek kicsit. Fontos, hogy a henger sima legyen, ne rücskös. A bordázott hengerek inkább bemelegítésnél lehetnek hasznosak. Először kis terheléssel kezdjük, mivel nem a fájdalom okozása a célunk, hanem a lazítás. Ahogy rutinosabbak leszünk és már nem okoz problémát a kis terhelés, fokozatosan növelhetjük azt, hogy mélyebb rétegeket is elérjünk.

Területenként 1-2 perc hengerezésre van szükség. Ha egy héten kétszer, háromszor megcsináljuk, hamar érezzük a hatását, és büszkén mondhatjuk, tettem valamit a testemért.

Be cool!! Ne feszítsünk a hengeren, hanem lazán tartsuk az aktuális testrészt, mivel ha feszítünk, nem tud olyan mélyre menni a henger, így nem azt a hatást érjük el amit szeretnénk.(pl: vádlinál ne a levegőben tartsd a lábfejed, hanem a földön legyen a sarkad, lazán).

Mozgásod lassabb, kontrolláltabb legyen. Ha találsz fájó pontokat, érdemes ott megállnod amíg nem csökken, vagy múlik el a rossz érzés.

Talpnál kezd a hengerezést, akár kis hengerrel, akár labdával, és úgy menj tovább a vádlira. Ha a talpi kötőszöveted feszes, bezavar az egész láncba. Képzelj el egy asztalterítőt, aminek meghúzod a jobb alsó sarkát. Ez a húzás a bal felső sarokra is ki fog hatni. Így működik ez nálad is. Szóval: Talpra Magyar!sandor_attila_mt_266.jpgfotó: Photo_csn Csatlós Norbert

Szólj hozzá!

#Mutimiteszel

2018. november 08. 15:40 - attilamassage

Hogyan befolyásolja az étkezésed a regenerálódásodat?

 

Nagyon:) Gondolom nem lepődtél meg.

 

Térjünk is a lényegre!

 

Az első legfontosabb a víz.

Tested 60-70%-a víz.

Meghatározza a kötőszövet és izom minőségét.

Biztosítja a szövetek rugalmasságát, egymáson való elcsúszását, ergo, ha keveset iszol, összeragad, filcesedik a szövet, sérülékeny lesz, jönnek a diszfunkciók, a fájdalmak.

A tápanyagoknak szállító közeg. Ha jó a vízellátás, jó a táplálék biztosítás. Ez sérült szöveteknél is nagyon fontos, hogy tudjon miből építkezni.

Természetesen az anyagcsere végtermékek elszállításában is fontos szerepe van.

Láthatod a víznek mennyi feladata van, a szomjoltáson kívül.  Kb 3 liter tiszta vizet kellene fogyasztani naponta. Nem kólát, sört fröccsöt, üdítőt, energia italt.

 

A másik fontos dolog az állati eredetű élelmiszerek elhagyása, főleg a rehabilitáció, gyógyulás idejére.

Az állati fehérje, és a bomló sejtek, gázok amiket beviszünk a szervezetbe, savasítják a kötőszövetet. Egy egészséges szervezet csak-csak megbirkózik vele, de egy beteg, legyengült, regenerálódó szervezet már küzd vele. Pedig mi gyorsítani szeretnénk a talpra állást, de hátráltatjuk azt.

 

Zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, olajos magvakból, gombákból  egy kis plusz vitaminnal mindent meg tudunk adni a szervezetnek ami szükséges.

 

Fehérjét is.

Gondolom most a tejre, tejtermékre gondolsz, hogy az csupa fehérje és kalcium.

Aki látta a Blöff című filmet, az már tudja rég, hogy tejet nem iszunk:)

Egyrészt mert az anyatej az újszülöttnek kell a fejlődéséhez. Neki van benne minden a megfelelő növekedéshez. Így van ez az állatoknál is. De az állatok nem isszák felnőttként másik állat anyatejét. Csak mi emberek. Azt hisszük, ha sok húst, tejet eszünk, sok fehérjétől egészségesek leszünk.

Pedig az ellenkezője történik. A sok fehérje hatására a szervezet ph-ja savas irányba tolódik, amit testünk úgy próbál semlegesíteni, hogy kivonja csontjainkból a kalciumot. Szóval pont nem azt érjük el, amit szeretnénk.

 

De mielőtt elsírjuk magunkat, mit is tehetünk?

 

1. Csökkentsük a hús fogyasztást, vagy hagyjuk el.

 

2. Tejtermékeket, tejet ne fogyasszunk, csak ha csecsemők vagyunk:)

 

3. Együnk gyümölcsöt, zöldséget, magvakat, csírákat, gombát, magőrleményeket, jó minőségű olajakat, szejtánt, mandulát, tofut, rizst, kölest, quinoat, avokádót.

 

3.Pótoljuk nyomelem es vitamin hiányunkat.

A zöldségfélék gazdagok ezekben.

Petrezselyem, spenót és édesburgonya a csont és porcképződéshez fontos szilicium tartalma miatt. Fontos szerepe van a kötőszövet elcsúszási képességében is.

Kalcium, magnézium, kálium, nátrium semlegesíti a savas anyagcsere terméket.

A vasnak fontos szerepe van a szervezet teljesítőképességében. Fontos, hogy a sajt, tej és tojás gátolják a vas felszívódását. C- vitamin szükséges a vas felvételéhez. Ilyenek a tökmag, köles, lenmag, lencse, zab például.

És a vitaminok: C, B12, B6, B, D és még sorolhatnám mire van szükségünk.

 

Zsírból telítetlen zsírok támogatják a kötőszövetet. Ilyen az olívaolajban, avokádóban, diófélékben, lenolajban van.

 

Szénhidrátokból a lassú felszívódásúakat részesítsük előnyben.

Szóval a kóla, csoki, chips, péksüti, fehérliszt nem a legjobb választás.

Helyette teljes kiőrlésű lisztekből készült termékek, rizs, bulgur, quinoa, amiből érdemes enni.

 

Tanulj meg magadra főzni, vagy ha tudsz, ne legyél lusta. Ne előre feldolgozott élelmiszereket fogyassz, hiszen azokban annyi dolog van amit nem is ismersz, ami nem fogyasztásra rendeltett, mint pl: tapétaragasztó.

 

Ha eljutottál ideáig az olvasásban, nem aludtál el, nem dobtad el a telefont, laptopot, akkor gondolom már érted milyen bonyolult a szervezeted, milyen sok dologra van szüksége a jó működéshez, és miért nem megfelelő a gyorséttermek összedobott szar műanyag szendvicse, bármennyire is finomak az ízfokozóktól.

 

Az autódba se töltesz üzemanyag helyet fekáliát, műanyagot, gumit, homokot, ragasztót, mivel tönkre vágnád gyorsan.

Magunkra, a gyerekeinkre miért nem figyelünk? Mert rövid távon nem tapasztaljuk a rossz hatást, hosszú távon pedig nem gondolkozunk?

 

Azt is jól tudom, hogy ez sok amit leírtam. Lehet teljes változásra lenne szükséged.

De ha már elkezded, és lépésről lépésre haladsz, is tettél az egészségedért, hogy boldog, fájdalom mentes kisöreg legyél.

 

Én sem vagyok tökéltes, nekem se megy ez mind. De igyekszem 50-80%- ban tartani magam hozzá. Sok vizet iszom, magamra főzök, friss zöldségeket, bulgurt, rizst, igaz még csirkével, vagy hallal. Alakul. Próbálok még tudatosabb lenni:)

 

Próbálkozz Te is!:)

 

Szólj hozzá!

Köpölyöz és?

2018. október 25. 11:52 - attilamassage

Sokan ismeritek már, vagy láttatok olyat aki látott ilyet, mégis úgy veszem észre, hogy sok kérdés van bennetek. 

Eredete ismeretlen, de elég régóta, több ezer éve használják már a kínaiak. Ez nem meglepő, mivel ők mindenre is tudják a választ. :) Ha ez nem is így van, az emberi testtel kapcsolatban már jóval korábban képben voltak, mint a világ többi részén. Konkrétan most jutunk el oda, hogy bizonyítani tudjuk, amit a kínai medicina kétezer éve használ.

Szóval a köpöly. 

Ez egy vákuumterápia. A kis harangokban vákuumot hozunk létre, ami a bőrt felhúzza. Erre mondjátok sokan, hogy fúúújjjjj, én meg, hogy wow. :)  Ez az egyszerű mozdulat, egy csomó dolgot elindít a testben.Fokozza a vérkeringést és nyirokkeringést,. Egészséges szövetben is négyszer olyan hatékony lesz a keringés, hát még a problémás, sérült, pangó területen. Ahogy mondani szoktam, fellélegzik a terület, kap oxigént,  tápanyagot, a salakanyagok elszállítódnak. Tökéletes méregtelenítés. 

Mivel a felső réteget a bőrrel együtt a vákuum hatására rögzítjük, mozgásba hozva az izmokat szét tudjuk választani a rétegeket, addhéziókat, rossz  összenövéseket. Ezzel is jobb funkciót, jobb keringést, jobb anyagcserét, akár fájdalomcsillapítást érünk el. Például a derekadban. Nehezen hajolsz előre, feszül, kellemetlen. Derekadra rakva a köpölyöket kis tornát végezve derekad mozgását kihasználva szétválasztjuk a nem jó összetapadásokat, igy köpölyözés után, amikor újra előre hajolsz már jobban elcsúsznak a rétegek egymáson, gördülékenyebb lesz a mozgásod.

Ennyit a hatásáról.

Gyakori kérdés, hogy fáj-e? Nehéz rá válaszolni, mert mindenkinek más a fájdalom érzékelése. A tapasztalat az, hogy inkább kellemetlen, mint fáj. Ez viszont függ a vákuum erősségétől, és a köpölyözés technikájától is. Köpöly alatt mozogni sokkal kellemetlenebb, mint ha csak egyhelyben ülnek rajtad a köpölyök, és csak fekszel, vagy a köpöllyel ,,masszírozlak".

Másik gyakori kérdés: ugye ez csúnyán elszíneződik, és fájni fog holnap?

Ez is a technikájától függ, és a szövet állapotától. Ha van egy fájó vállad, egy betonkemény háttal és trapéz izommal, valószínű, hogy lilás lesz a köpöly nyoma. Sőt még másnap izomláz szerű fájdalom is lehet. Ezzel egy időben viszont egy nagyfokú, kellemes lazulást érezhetsz, felfrissült  érzéssel kombinálva.  

Itt is az első alkalmat szerintem nem felejti el az ember :) 

Nekem egy orosz természetgyógyász csinálta először. Valószínű sérvem volt, de orvoshoz nem mentem, csak mozdulni nem tudtam. Jurij méregtelenítéssel, köpöllyel, akkupunktúrával, tornával, masszázzsal hozott helyre másfél hét alatt. Nekem nem volt kellemes az első. Mégis hetente köpölyözöm magam már hiányzik ha kimarad. 

Szóval vigyázat, rá lehet szokni :)

Szólj hozzá!

Munka közben

2018. szeptember 28. 11:29 - attilamassage

Érdekes esetekkel találkozom nap mint nap. Számomra is lenyűgöző még mindig, hogy milyen hatékonyak ezek a technikák. 

Egy két példa:

Hölgy kerékpárral elesett, a térdére. Térde duzzadt, terhelésre fáj, mozgása beszűkült. Sántikálva érkezett hozzám. Orvosnál járt, törés, szakadás nincs. Pihentetést, jegelést javasoltak. Ebben az esetben ez a legrosszabb amit tehet

Kértem pontosan mondja el és mutassa meg, mi és hogyan fáj. Mert ez az FDM alapja. A fájdalom testbeszéde. Gyönyörűen meg tudjuk mutatni, hol és mi a probléma. Ezt a tetbeszédet pedig összekötjük különböző kötőszöveti diszfunkciókkal, sérülésekkel. És egy ilyen sérülésnél tuti, hogy a kötőszövet is sérül, csak azt a röntgen nem mutatja.

Így volt ez most is. Gyönyörűen mutatta 3 kötöszöveti disztorzió tetsbeszédét. Tudtam is mit kell tennem.

Először flossingoltuk zöld színű szalaggal, hogy segítsük a felgyülemlett folyadék elvezetését. 

Ezután a disztorziók célzott kezelése következett. Ez nem minden esetben fájdalom mentes, de megéri.

Kb egy óra múlva mikor újra teszteltük fájdalmat már nem tudtunk kiváltani. séta tökéletesen, sántítás nélkül ment. Térd mozgástartománya sokat javult. 

Búcsúzóul tapet  kapott, hogy támogassuk a térd regenerálódását.

https://www.facebook.com/attilamassage/videos/320262755216140/

 

Szólj hozzá!

Sms nyak

2018. szeptember 03. 11:19 - attilamassage

Remélem amikor ezt  olvasod, nem lóg a fejed, mint a képen!

Ha igen, és ez nem az első eset, láthatod milyen terhelésnek teszed ki a gerinced.

A fejed kb 5 kg. Normál tartás mellett ez a súly tökéletesen eloszlik a csigolyákon, a gerincen. De ahogy a fejed elkezded előre dönteni, már a gravitáció is beszáll a játékba.

Lent a képen láthatod milyen szögnél mekkora erővel terheli a fejed és a gravitáció a nyaki csigolyákat. A szövetek izmok megfeszülnek, hogy bírják ezt a terhet.

A nyaki csigolyák védelmében a test kötőszőveti burkot hozhat létre. Idegek, erek kerülhetnek nyomás alá.

Ha ez rendszeres, egy idő után a gerinced elveszti itt a rugalmasságát, alkalmazkodik a megváltozott testtartáshoz, és saját védelmében a szervezet rögzíti is azt. 

 

Cserébe fejfájással, a nyak és a váll merevségével, fájdalmával, banyapúppal, a kar zsibbadásával is jutalmazhat Téged a tested!

Figyelj magadra!��

Az a rossz tartás amiben sok időt töltesz el!

Ne legyél a többség tagja, aki megvárja amíg fáj

Előzd meg a bajokat!

AMI A LEGFONTOSABB, FIGYELJ A GYERMEKEIDRE IS, TANULJÁK MEG A HELYES TARTÁST, HOGY FÁJDALOMMENTES FELNŐTTEK LEHESSENEK!!

Nem található automatikus leírás.
Szólj hozzá!