#Mutimiteszel

2018. november 08. 15:40 - attilamassage

Hogyan befolyásolja az étkezésed a regenerálódásodat?

 

Nagyon:) Gondolom nem lepődtél meg.

 

Térjünk is a lényegre!

 

Az első legfontosabb a víz.

Tested 60-70%-a víz.

Meghatározza a kötőszövet és izom minőségét.

Biztosítja a szövetek rugalmasságát, egymáson való elcsúszását, ergo, ha keveset iszol, összeragad, filcesedik a szövet, sérülékeny lesz, jönnek a diszfunkciók, a fájdalmak.

A tápanyagoknak szállító közeg. Ha jó a vízellátás, jó a táplálék biztosítás. Ez sérült szöveteknél is nagyon fontos, hogy tudjon miből építkezni.

Természetesen az anyagcsere végtermékek elszállításában is fontos szerepe van.

Láthatod a víznek mennyi feladata van, a szomjoltáson kívül.  Kb 3 liter tiszta vizet kellene fogyasztani naponta. Nem kólát, sört fröccsöt, üdítőt, energia italt.

 

A másik fontos dolog az állati eredetű élelmiszerek elhagyása, főleg a rehabilitáció, gyógyulás idejére.

Az állati fehérje, és a bomló sejtek, gázok amiket beviszünk a szervezetbe, savasítják a kötőszövetet. Egy egészséges szervezet csak-csak megbirkózik vele, de egy beteg, legyengült, regenerálódó szervezet már küzd vele. Pedig mi gyorsítani szeretnénk a talpra állást, de hátráltatjuk azt.

 

Zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, olajos magvakból, gombákból  egy kis plusz vitaminnal mindent meg tudunk adni a szervezetnek ami szükséges.

 

Fehérjét is.

Gondolom most a tejre, tejtermékre gondolsz, hogy az csupa fehérje és kalcium.

Aki látta a Blöff című filmet, az már tudja rég, hogy tejet nem iszunk:)

Egyrészt mert az anyatej az újszülöttnek kell a fejlődéséhez. Neki van benne minden a megfelelő növekedéshez. Így van ez az állatoknál is. De az állatok nem isszák felnőttként másik állat anyatejét. Csak mi emberek. Azt hisszük, ha sok húst, tejet eszünk, sok fehérjétől egészségesek leszünk.

Pedig az ellenkezője történik. A sok fehérje hatására a szervezet ph-ja savas irányba tolódik, amit testünk úgy próbál semlegesíteni, hogy kivonja csontjainkból a kalciumot. Szóval pont nem azt érjük el, amit szeretnénk.

 

De mielőtt elsírjuk magunkat, mit is tehetünk?

 

1. Csökkentsük a hús fogyasztást, vagy hagyjuk el.

 

2. Tejtermékeket, tejet ne fogyasszunk, csak ha csecsemők vagyunk:)

 

3. Együnk gyümölcsöt, zöldséget, magvakat, csírákat, gombát, magőrleményeket, jó minőségű olajakat, szejtánt, mandulát, tofut, rizst, kölest, quinoat, avokádót.

 

3.Pótoljuk nyomelem es vitamin hiányunkat.

A zöldségfélék gazdagok ezekben.

Petrezselyem, spenót és édesburgonya a csont és porcképződéshez fontos szilicium tartalma miatt. Fontos szerepe van a kötőszövet elcsúszási képességében is.

Kalcium, magnézium, kálium, nátrium semlegesíti a savas anyagcsere terméket.

A vasnak fontos szerepe van a szervezet teljesítőképességében. Fontos, hogy a sajt, tej és tojás gátolják a vas felszívódását. C- vitamin szükséges a vas felvételéhez. Ilyenek a tökmag, köles, lenmag, lencse, zab például.

És a vitaminok: C, B12, B6, B, D és még sorolhatnám mire van szükségünk.

 

Zsírból telítetlen zsírok támogatják a kötőszövetet. Ilyen az olívaolajban, avokádóban, diófélékben, lenolajban van.

 

Szénhidrátokból a lassú felszívódásúakat részesítsük előnyben.

Szóval a kóla, csoki, chips, péksüti, fehérliszt nem a legjobb választás.

Helyette teljes kiőrlésű lisztekből készült termékek, rizs, bulgur, quinoa, amiből érdemes enni.

 

Tanulj meg magadra főzni, vagy ha tudsz, ne legyél lusta. Ne előre feldolgozott élelmiszereket fogyassz, hiszen azokban annyi dolog van amit nem is ismersz, ami nem fogyasztásra rendeltett, mint pl: tapétaragasztó.

 

Ha eljutottál ideáig az olvasásban, nem aludtál el, nem dobtad el a telefont, laptopot, akkor gondolom már érted milyen bonyolult a szervezeted, milyen sok dologra van szüksége a jó működéshez, és miért nem megfelelő a gyorséttermek összedobott szar műanyag szendvicse, bármennyire is finomak az ízfokozóktól.

 

Az autódba se töltesz üzemanyag helyet fekáliát, műanyagot, gumit, homokot, ragasztót, mivel tönkre vágnád gyorsan.

Magunkra, a gyerekeinkre miért nem figyelünk? Mert rövid távon nem tapasztaljuk a rossz hatást, hosszú távon pedig nem gondolkozunk?

 

Azt is jól tudom, hogy ez sok amit leírtam. Lehet teljes változásra lenne szükséged.

De ha már elkezded, és lépésről lépésre haladsz, is tettél az egészségedért, hogy boldog, fájdalom mentes kisöreg legyél.

 

Én sem vagyok tökéltes, nekem se megy ez mind. De igyekszem 50-80%- ban tartani magam hozzá. Sok vizet iszom, magamra főzök, friss zöldségeket, bulgurt, rizst, igaz még csirkével, vagy hallal. Alakul. Próbálok még tudatosabb lenni:)

 

Próbálkozz Te is!:)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://attilamassage.blog.hu/api/trackback/id/tr314360361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása